Una din cele 17 camere video destinate citirii electronice a rovinienietei a fost amplasată în judeţul Cluj şi a devenit funcţională începând cu 1 noiembrie.
Carmen Dinca, şefa Serviciului Comunicare din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a arătat pentru „Adevărul de Seară“ că începând cu data de 1 noiembrie, toate cele 17 camere video amplasate în mai multe judeţe din ţară, în vederea citirii electronice a rovinietei, au devenit funcţionale. Unul dintre aparate funcţionează şi pe raza judeţului Cluj, locaţia nefiind însă specificată tocmai pentru ca şoferii să fie luaţi prin surprindere. Mai mult, în viitorul apropiat, CNADNR urmează să suplimenteze numărul camerelor din judeţ.
Potrivit informaţiilor „Adevărul de Seară“ această cameră se află pe tronsonul 2B, Gilău – Câmpia Turzii, al Autostrăzii Transilvania, fiind presemnalizată cu indicatorul „Atenţie, cameră video“.
CNADNR mai informezează că vechile roviniete de tip matcă-cupon cu valabilitate mai mare de 1 octombrie rămân valabile, întreaga bază de date fiind preluată, astfel încât în cazul în care autovehiculul trece prin faţa unui punct mobil sau fix de citire a rovinietei, acesta va apărea că deţine rovinieta.
Sistemul electronic de citire a rovinietei a intrat în vigoare începând cu 1 octombrie.
Rovinieta poate fi cumpărată din aceleaşi locaţii în care se comercializa şi vechiul tip. Noul sistem electronic permite citirea automată a rovinietei în momentul în care autoturismul trece pe lângă camera video amplasată pe drumurile naţionale circulate. Pentru şoferii prinşi fără rovinietă, amenda este cuprinsă între 250 – 4.500 de lei, în funcţie de categoria vehiculului. De asemenea, pentru cei care circulă fără rovinietă se aplică şi o taxă de despăgubire care variază între 28 şi 1.210 euro.