Pornind de la problemele generate de Ordonanta 50/2010 si in special de cele privind numarul si nivelul taxelor si cel al comisioanelor bancare, HotNews a demarat o ancheta jurnalistica prin care sa aratam care sunt cifrele in alte state europene. Demersul nostru este strict comparativ si nu intelegem prin asta sa ne pozitionam de o parte sau de alta in conflictul dintre banci si clienti. Am ales pentru exemplificare state ca Germania, Franta, Italia si Spania . Astazi, va prezentam cazul bancilor din Germania. Acolo, contractele de credit bancar sunt ca instructiunile pentru medicamente: „Despre riscuri si efecte colaterale, intrebati-l pe medic sau farmacist".
De cele mai multe ori, riscurile sunt scrise cu litere foarte mici, intr-un contract de multe pagini, pe care clientul fie ca nu-l intelege in totalitate, fie il semneaza in graba de a-si lua banii de care are nevoie. Nu doar in Romania se intampla asa.
Linia de credit acopera o suma care reflecta bonitatea de plata a clientului. Ea poate ajunge la 2-3 salarii Pentru acordarea unei linii de credit de cont curent, bancile din Germania nu percep comisioane explicite, insa dobanda perceputa e mare. Aceste credite sunt folosite de client la nevoie si acopera suma necesitata de - disagio (1,1% din valoarea creditului, este optional pentru client (avantaj: reduce dobanda efectiva si poate fi dedus partial de la fisc)
- premiu de limitare a dobanzii (la acordarea unei dobanzi fixe, pe termen lung)
- comision de administrare a creditului
- costuri de evaluare
- costuri de cerere a drepturilor de ipoteca
- comision de intermediereComisioane in cazul creditelor imobiliare
client la momentul respectiv. Linia de credit este convenita in scris intre banca si client si acopera o suma care reflecta bonitatea de plata a celui din urma. Ea poate sa se ridice, in gener