Tatăl Turnului Taiwan: "Imaginaţi-vă un copac uriaş, pe care vor glisa "frunzele" - opt zepeline de 60-100 de metri lungime"
"Gogoşi", "aripioare", "petale" sau "vezicule gonflabile"? Apariţia în gândul a imaginilor proiectului cu care arhitectul Dorin Ştefan a câştigat concursul Taiwan Tower i-a făcut pe cititori să pună întrebări şi să găsească răspunsuri în legătură cu cea mai spectaculoasă parte a clădirii - zepelinele plutitoare legate discret de corpul turnului.
Interesul enorm stârnit de succesul înregistrat în Taiwan, de echipa de arhitecţi români coordonată de Dorin Ştefan, şi numeroasele întrebări venite de la cititori ne-au determinat să solicităm câteva detalii ale proiectului pe care se va baza construirea turnului de 350 de metri din Taichung.
Astfel, am aflat că turnul propriu-zis va fi folosit mai mult ca spaţiu de tranzit, având scări, coridoare, lifturi şi doar circa 10.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri (foarte puţin, raportat la înălţimea construcţiei şi prin comparaţie cu alte mega-turnuri). Explicaţia este în faptul că Turnul Taiwan va avea rolul de marcă a oraşului, de obiectiv turistic. Cele mai populate for fi cele 8 zepeline.
•"Imaginaţi-vă un copac uriaş, pe care vor glisa "frunzele" - opt zepeline de 60-100 de metri lungime, în ale căror restaurante, cafenele, spaţii de privit vor putea sta între 50 şi 80 de oameni", explică Dorin Ştefan. Legătura zepelinelor cu turnul se va face prin articulaţii care vor glisa în câmp electromagnetic - pe principiul trenurilor de mare viteză.
• Ca orice zepelin, şi cele ale turnului Taiwan vor avea nacele - din aluminiu şi sticlă, iar deasupra va fi balonul din heliu, învelit într-o folie de tetraetilenă, despre care Dorin Ştefan spune că e foarte rezistentă.
PLUS: Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, construcţia SF proiectată de un român. Interviu Gândul cu