Reprezentanţii Consiliului Permanent al UDMR, întruniţi la Târgu Mureş, au decis: dacă nu se reuşeşte adoptarea legii educaţiei în forma care să permită "extinderea drepturilor pentru minorităţi", formaţiunea va părăsi coaliţia, primul pas fiind acela de a vota împotriva legii bugetului de stat.
Gestul, dacă va duce la respingerea legii bugetului, nu numai că va bloca următoarea tranşă de bani de la FMI, care condiţionase acordarea banilor de adoptarea şi a acestei legi, ci, teoretic, ar fi echivalentul demiterii Guvernului de Parlament. În consecinţă, reprezentanţii Uniunii au dat şi un termen de o săptămână partenerilor de coaliţie pentru a "găsi soluţii" de adoptare a legii educaţiei în forma dorită de ei. "Săptămâna viitoare vrem să primim garanţii că legea educaţiei va fi adoptată. Nu UDMR a blocat legea, deci partenerii trebuie să găsească o soluţie. Zilele următoare trebuie să găsească mijloace constituţionale. Dacă eu aş putea să ofer soluţii, înseamnă să gândesc şi să acţionez în locul partenerilor mei", le-a transmis sâmbătă Marko Bela pedeliştilor.
O parte din "soluţii" ar urma să fie găsite în şedinţa de azi a coaliţiei, şi ele se referă, potrivit unor surse din UDMR, la oferirea de "garanţii" din partea PDL că se va reuşi adoptarea la nivelul Senatului a prevederilor din legea educaţiei privind învăţământul pentru minorităţi. Cum, matematic, coaliţia are în Senat doar două voturi în plus faţă de opoziţie, acest avantaj, precar, nefiind o garanţie, orice "ajutor" din partea opoziţiei pentru trecerea acestor prevederi va fi "bine răsplătit", spun sursele citate, făcând referire la viitoarea lege a bugetului de stat. De altfel, despre nevoia de "discuţii" cu opoziţia pe legea educaţiei a vorbit şi ministrul Laszlo Borbely.
"Nu cred că n-ar fi potrivită o discuţie pe legea educaţiei, pentru că eu cred că este o lege bună,