Criza a redus cu 30% fondurile alocate numai în 2009. În aceste condiţii, situaţiile în care pacienţii sunt puşi să cotizeze în plus sunt mult mai frecvente. Sursa: VLAD STANESCU
"Plătim asigurări degeaba", este replica pe care mulţi pacienţi le-o dau medicilor, care ridică din umeri şi îi trimit să cumpere de la medicamente şi branule, până la vată sau feşe sterile.
Chiar dacă percepţia e subiectivă, ea reflectă realitatea: în sănătate, situaţia e mai critică în acest an. Deşi suma de bani alocată a crescut uşor de la 3,4% din PIB în 2000, la 4,2% în 2008, cheltuiam abia jumătate din media UE (7,3% din PIB). Criza a dat peste cap şi aceste statistici.
În 2009, am avut cel mai mic buget pentru sănătate din ultimii nouă ani. A fost primul an cu scădere netă a pieţei de medicamente şi servicii medicale. "În termeni reali, alocarea de fonduri publice pentru sănătate în 2009 a scăzut cu circa 30% faţă de anul precedent, din cauză că s-au alocat doar 3,2% din PIB, în condiţiile în care PIB-ul a scăzut accentuat.
În 2010, bugetul prognozat pentru sănătate, dacă nu apar rectificări de ultim moment pe trimestrul IV, va ajunge la 3% din PIB", se arată într-un raport al Societăţii Academice Române (SAR), lansat zilele trecute.
Altă împărţire pentru puţinii bani luaţi de la asiguraţi
În aceste condiţii, ministrul sănătăţii spune că preia, de anul viitor, gestionarea fondului de asigurări şi introduce un nou sistem prin care vor fi cheltuite fondurile colectate din contribuţii şi care va respecta principiul "banii urmează pacientul".
"Astfel, 50% din contribuţiile locuitorilor dintr-un judeţ vor rămâne şi vor fi cheltuite în judeţul respectiv, restul de bani fiind colectaţi la nivel central şi redistribuiţi în funcţie de numărul de pacienţi care primesc servicii medicale în fiecare judeţ", îşi exp