Două societăţi înregistrate într-unul din paradisurile fiscale europene au primit cei mai mulţi bani în urma exproprierilor de la Autostrada Transilvania. Pentru aproximativ cinci hectare de teren situate în zona actualului nod rutier de la Gilău, statul a despăgubit o firmă din Baciu cu 1,3 milioane de euro.
Firma Stairs Prod Export SRL, al cărei sediu oficial se află în comuna Baciu, este proprietarul de teren despăgubit cu cei mai mulţi bani în urma exproprierilor operate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în vedere construcţiei tronsonului 2B, Gilău-Câmpia Turzii, al Autostrăzii Transilvania (A3).
Potrivit datelor oficiale prezentate de CNADNR, firma din Baciu a fost despăgubită cu 5.601.463,07 lei (în jur de 1,3 milioane de euro) pentru un teren cu suprafaţa de 51.654 mp situat în zona actualului nod rutier de la Gilău. În total, în tot judeţul Cluj, CNADNR a plătit 186.061.958,95 lei (aproximativ 43,5 milioane de euro), proprietarilor pe ale căror terenuri se află în prezent autostrada.
Firmă cu capital sanmarinez
Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), Stairs Prod Export SRL este o societate al cărei obiect de activitate este „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. În realitate, firma clujeană este unul dintre cei mai mari producători de trepte pentru scări interioare din ţară. Compania are drept acţionari două firme din San Marino: Societatea Anonima Eurofin Finanziaria Europea Investimenti cu 90% din acţiuni, respectiv Societatea Anonima Finanziaria Sammarinese – 10%.
Ambele firme îşi au sediul în Republica San Marino, micuţa enclavă în teritoriul Italiei cunoscută şi ca unul din paradisurile fiscale ale Europei din cauza puţinelor taxe. De altfel, pe lângă societatea din Baciu, acţionarii sanmarinezi mai deţin şi alte