Ciocolata risca sa devina peste 20 de ani la fel de scumpa ca aurul, afirma numerosi experti, potrivit carora, o persoana cu venituri medii nu isi va mai permite, in deceniile urmatoare, sa isi cumpere o tableta de ciocolata decat cu mari eforturi financiare, informeaza newstrackindia.com. "Peste 20 de ani, ciocolata va fi un fel de caviar. Va deveni atat de rara si atat de scumpa, incat cetateanul obisnuit nu isi va mai permite sa o cumpere", afirma publicatia The New Zeeland Herald, care il citeaza pe John Mason, directorul si fondatorul Nature Conservation Research Council, cu sediul in Ghana. Fermierii din tarile mari producatoare de cacao nu primesc din partea guvernelor locale acele stimulente financiare de care au nevoie pentru a reface plantatiile de arbori de cacao, pe masura ce acestia mor de batranete. Aceasta actiune de replantare presupune, de regula, mutarea fermierilor intr-o alta zona de padure, unde vor astepta pana la cinci ani, pana sa obtina prima recolta. In plus, copiii acestor fermieri africani, a caror speranta de viata este de doar 56 de ani, prefera sa isi caute de lucru in zonele urbane si refuza munca istovitoare de pe plantatiile de cacao, care le aduce beneficii foarte mici. "O alta problema este aceea ca acest produs concureaza pentru spatiul agricol cu alte produse, cum este uleiul de palmier, ce cunoaste o cerere tot mai mare pe piata de biocarburanti", a declarat Thomas Dietsch, directorul departamentului de cercetare si ecosisteme din cadrul Earthwatch Organisation. "Consumul de ciocolata creste intr-un ritm mai mare decat cel al productiei de cacao", a declarat la randul sau Tony Lass, presedintele Cocoa Research Association, cu ocazia conferintei anuale, organizata luna trecuta de Academy of Chocolate din Marea Britanie. Parca pentru a agrava si mai mult aceasta situatie, specialistii afirma ca solurile din plantatiile traditional