Cu cel mult 20 de euro, fiecare român îşi poate proteja casa împotriva dezastrelor naturale, cum sunt cutremurele, inundaţiile sau alunecările de teren. Sursa: EVZ
Aproape două luni au mai rămas până la expirarea termenului de încheiere a asigurării obligatorii a locuinţei fără să fie aplicate amenzi. Românii care nu vor avea plătită prima de asigurare împotriva dezastrelor naturale, precum inundaţii, cutremure şi alunecări de teren, care este cuprinsă între 10 şi 20 de euro/anual riscă amenzi de până la 500 de lei.
Până acum, mai puţin de 2% din cei 8,3 milioane de proprietari au încheiat asigurarea, chiar dacă aceasta a devenit obligatorie la mijlocul verii.
Criticii Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor (AOL) susţin că tarifele sunt prea mici, astfel că asigurătorii şi brokerii nu sunt interesaţi să se implice în vânzarea poliţelor.
Alte voci spun că orăşenii sau cei care au case în zone ferite de inundaţii sau cu risc seismic redus vor plăti degeaba primele, în vreme ce persoanele care au case în zone inundabile ar putea primi despăgubiri la fiecare doi-trei ani.
Totuşi, cei care au încheiat o asigurare facultativă a locuinţei, care acoperă şi riscul de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren, nu sunt obligaţi să cumpere şi poliţa AOL decât la data expirării celei facultative. Însă, în cazul în care proprietarul imobilului deţine o asigurare multianuală, el are obligaţia încheierii AOL la data primei aniversări, după aplicarea legii.
Poliţa, ca o umbrelă
Pentru o casă din chirpici, proprietarul va plăti anual 10 euro, iar pentru o locuinţă cu structura de rezistenţă din beton armat, costul asigurării va fi de 20 de euro/an.
Suma nu este mare, dacă ne gândim că, din banii daţi pe asigurarea unei locuinţe la bloc, pot fi cumpărate aproximativ 80 de f