Principalele formaţiuni politice din Irak au convenit să participe împreună la guvernarea ţării, un acord care pune capăt unei crize politice declanşate imediat după alegerile legislative din martie, scrie BBC. Sursa: EPA
Anunţul a fost făcut de Masoud Barzani, liderul comunităţii kurde din nordul irakului, care a subliniat că partidele au încheiat "un parteneriat naţional". El a explucat apoi cum s-a făcut împărţirea puterii între formaţiunile politice.
Nouri al-Maliki, premierul şiit în exerciţiu, îşi va păstra funcţia de şef al executivului de la Bagdad, în timp ce principalei facţiuni sunnite îi va reveni funcţia de preşedinte al parlamentului şi cea de ministru de Externe. Liderul acestuia, Iyad Allawi, va conduce un consiliu mandatat să identifice şi să promoveze strategii naţionale. Preşedinţia ţării va reveni minorităţii kurde, a mai precizat Barzani. Cel mai probabil, actual şef al statului, Jalal Talabani, va rămâne în post.
Casa Albă a salutat acordul, calificându-l drept un "uriaş pas înainte".
Criza politică s-a declanşat după legislativele din martie în care blocul sunnit condus de Allawi a obţinut cu două locuri în plus în Parlamentul irakian faţă de formaţiunea condusă de Al-Maliki. Cum niciun unul din cele două partide nu a reuşit să formeze o majoritate, dar nici nu a vrut să cedeze în faţa celuilalt, tratativele s-au întins pe parcursul a opt luni.
Balanţa a început să încline în favoarea premierului Al-Maliki după ce clericul şiit Moqtada Sadr a anunţat la începutul lunii octombrie că cei 40 de parlamentari pe care îi controlează în noul legislativ îl vor susţine pe şeful în exerciţiu al executivului.