Aceeaşi reticenţă se manifestă şi în noua coaliţie la putere în Olanda, dar preşedintele Traian Băsescu aminteşte că, joi, Consiliul UE a înaintat propunerea de începere a procedurii de aderare
"Trebuie să fim vigilenţi" în legătură cu primirea în Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, a declarat, miercuri, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Pierre Lellouche. Acceptarea celor două state "nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani", le-a spus oficialul francez, miercuri, deputaţilor din Comisia pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională de la Paris.
Ultimele ţări intrare în UE "speră să adere la spaţiul Schengen în martie" (la 27 martie 2011), a amintit Lellouche, dar "suntem favorabili unei amânări a acestei decizii cel puţin până la raportul Comisiei privind aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), din vara lui 2011". Oficialul, remarcat în ultimele luni drept o "portavoce" pe tema expulzării ţiganilor români şi bulgari de pe teritoriul Franţei, le-a explicat parlamentarilor reţinerile Guvernului de la Paris. Principalele îngrijorări ale Parisului sunt legate de "supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE" şi de "lupta împotriva corupţiei".
"Frontiera româno-moldovenească este, în continuare, controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor, a «găurii negre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina vecină", a spus Lellouche. El a indicat drept un pericol "creşterea observată a fluxului de imigranţi ilegali prin Turcia, către frontierele bulgare şi române".
Apoi, Lellouche le-a amintit deputaţilor că stă în puterea Franţei să împiedice aderarea celor două state la termenul prevăzut: "aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi o decizie politică a