Căpitanii echipelor de rugby ale României şi Uruguay-ului, Sorin Socol şi Carlos Arboleya, s-au fotografiat alături de trofeul care se atribuie câştigătoarei Cupei Mondiale. Acesta este expus la Montevideo, oraş care va găzdui mâine seară, de la ora 20.00, prima manşă a "barajului" de calificare la ediţia de anul viitor a competiţiei.
Acesta este expus la Montevideo, oraş care va găzdui mâine seară, de la ora 20.00, prima manşă a "barajului" de calificare la ediţia de anul viitor a competiţiei.
Socol este obişnuit cu această ipostază, el participând la ediţiile din 2003 şi 2007 ale Rugby World Cup. Acum trei ani, în Franţa, la Toulouse, trofeul a fost expus pe stadion. Omologul său uruguayan, în schimb, nu a avut această ocazie, selecţionata ţării sale absentând de la precedenta ediţie a competiţiei - România a participat la toate turneele finale (1987, când a fost invitată, 1991, 1995, 1999, 2003 şi 2007), în timp ce Uruguay a bifat ediţiile din 1999 şi 2003.
Cupa "William Webb Ellis" poartă numele studentului britanic care a inventat, la colegiul din Rugby, în 1823, unul dintre elementele de bază ale sportului cu balonul oval - sfidând regulile după care se juca "football-rugby"-ul la acea vreme a alergat cu minge în braţe spre terenul advers.
Realizat din argint, placată cu aur, trofeul are 38 de centimetri înăţime. Pe unul dintre braţele sale se află un satir (demon în mitologia greacă), iar pe celălalt o nimfă, iar pe cupă sunt trecute cuvintele International Rugby Football Board, numele forului mondial devenit între timp IRB, şi "The Webb Ellis Cup".
Decernată echipei Noii Zeelandă, câştigătoare a primei ediţii, în 1987, cupa a fost realizată de firma Garrard's, cea care realiza bijuterii şi obiecte de aur şi pentru Casa Regală din Anglia încă din 1843. Cupa a avut ca inspiraţie un trofeu creat în 1906, de