Irlanda a început discuţii preliminare cu UE în perspectiva unui ajutor financiar din cauza crizei datoriilor, situaţie ce a escaladat brusc în ultimele săptămâni, informează Agerpres.
O decizie din partea Bruxellesului privind furnizarea unei asistenţe financiare pentru Irlanda ar putea interveni însă abia pe la mijlocul lunii decembrie, estimează experţii.
Situaţia s-a înrăutăţit săptămâna trecută când guvernul de la Dublin a constatat că nu mai are cu ce să-şi plătească ratele la împrumuturile internaţionale. Astfel, Irlanda ar putea deveni a doua ţară după Grecia care să caute sprijin financiar din alte state membre ale UE.
Cu câteva zile în urmă au apărut informaţii, neconfirmate oficial, potrivit cărora UE ar pregăti un program de asistenţă de urgenţă pentru Irlanda în valoare de 80 miliarde de euro. În plus, deţinătorii de titluri de stat se tem că în cazul restructurării datoriilor, ei vor fi nevoiţi să accepte doar o recuperare parţială a investiţiilor depuse.
La 12 noiembrie, directorul FMI (Fondul Monetar Internaţional), Dominique Strauss-Kahn, a declarat că guvernul irlandez este capabil să facă faţă crizei fără ajutor din afară. Cu toate acestea, el a specificat că Dublinul nu a solicitat până în prezent vreun ajutor din partea FMI. Irlanda a început discuţii preliminare cu UE în perspectiva unui ajutor financiar din cauza crizei datoriilor, situaţie ce a escaladat brusc în ultimele săptămâni, informează Agerpres.
O decizie din partea Bruxellesului privind furnizarea unei asistenţe financiare pentru Irlanda ar putea interveni însă abia pe la mijlocul lunii decembrie, estimează experţii.
Situaţia s-a înrăutăţit săptămâna trecută când guvernul de la Dublin a constatat că nu mai are cu ce să-şi plătească ratele la împrumuturile internaţionale. Astfel, Irlanda ar putea deveni a doua