La 78 de ani, Silvia Pop, din Braşov, s-a trezit că are de plată 1.035 de lei pentru că a închiriat o cameră cu 25 de lei pe lună. Bătrâna locuieşte, cu soţul ei, într-o casă modestă.
Au probleme de sănătate şi se deplasează doar cu cârjele. Acum cinci ani, au cedat o cameră din casă unei familii nevoiaşe. „Suntem creştini şi ne-a fost milă de ei. I-am primit aici şi am făcut un contract, ca să aibă adresa pe buletin. Ni s-a zis că trebuie să trecem o sumă oarecare pe acte şi am trecut 25 de lei, pe lună", povesteşte Silvia Pop. Din această cauză, ar fi trebuit să plătească contribuţii la asigurările de sănătate.
Citiţi şi:
Peste 1.200 de pensionari brăileni au poprire pe pensie din cauza datoriilor
Judeţ cu judeţ:Aproape 8.000 de braşoveni sunt executaţi silit de Casa de Asigurări de Sănătate pentru neplata contribuţiilor
Cei doi susţin că nu au luat niciun leu de la chiriaşii lor, ci i-au ajutat cu mâncare şi bani. „Lucrez ca om de serviciu la Spitalul CFR şi câştig 495 de lei pe lună. Soţia nu are un serviciu stabil. Dacă nu am locui aici, nu am avea unde să mergem", spune Vasile Condurache, chiriaşul familiei Pop.
În urmă cu câteva zile, Silvia Pop a primit o somaţie, însoţită de un titlu executoriu de la Casa de Asigurări de Sănătate. „Am crezut că fac infarct când am văzut că avem de plată 1.035 de lei, pentru chiria de 25 de lei. Nu am primit, până acum, nicio înştiinţare. Noi ne plătim toate facturile, imediat cum luăm pensia", spune braşoveanca.
„Vor să ne ia şi ce nu avem"
Ameninţaţi cu executarea silită, vârstnicii au încercat să afle de unde provine datoria la fondul de sănătate. „Ni s-a zis că s-a publicat o listă pe internet, cu datornicii. Eu am 80 de ani şi nici nu ştiu ce e ăla internet. E bătaie de joc. Vor să ne ia şi ce nu avem", adaugă Vasile Pop, soţul braşovencei.
R