După ce 200.000 de români au ieşit, la final de septembrie, la "Marea Curăţenie", o organizaţie nonguvernamentală vine cu un proiect pentru a păstra România curată pe termen lung. Sursa: LIBERTATEA
O organizaţie nonguvernamentală - Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) - a dat startul unui proiect ambiţios prin care îşi propune să-i înveţe pe români să păstreze curăţenia. Asta, în contextul în care imaginea gunoiului din ţară se poate reda în felul următor: zilnic, populaţia urbană aşază pe un teren de fotbal un strat de doi metri de gunoi.
În înălţime, avertizează Ilie Brie, preşedintele CEDD. Iar afirmaţiile lui se bazează pe estimări oficiale potrivit cărora fiecare român din mediul urban produce, zilnic, un kilogram de gunoi.
Iniţiativa CEDD vine după ce reprezentanţii "Let s Do It, Romania!" - care au organizat, pe 25 septembrie, cu răţenia în arealele naturale din România - nu au primit semnale ferme de la autorităţile locale implicate în proiect. Totuşi, spune Ana Maria Hâncu, cea care s-a ocupat de comunicarea ideii ce a devenit ulterior cel mai mare proiect de implicare socială de la noi, oficialii primăriilor susţin că au în ţeles importanţa menţinerii cu răţeniei.
Teoretic, pentru a face asta, autorităţile locale au la dispoziţie şi un mecanism legitim - Garda de Mediu, prin intermediul căreia îi pot sancţiona pe cei care "murdăresc" România. Practic însă, inspectorii de mediu îi pot trage la răspundere pe aceia care încalcă legea doar dacă ştiu cine sunt.
"Bombe viitoare"
"Problema gunoiului din România este una transversală, mai ales că fiecare obiect pe care îl folosim, la un moment dat se transformă în deşeu. (...) Tot ceea ce n-am realizat în materie de gestiune a deşeurilor nu reprezintă lucruri trecute, ci bombe viitoare", avertizează Ilie Brie.
În teorie, oda