Cafeaua verde este mai puţin prelucrată termic şi conţine polifenoli, substanţe cu efect antioxidant care feresc organismul de bolile canceroase. Sursa: HEPTA
Cauzele care duc la apariţia cancerului sunt încă o necunoscută pentru lumea medicală, însă specialiştii în nutriţie susţin că alimentele cu efect antioxidant protejează organismul.
"Studiile făcute de specialişti au demonstrat că polifenolii sunt substanţe care se pare că protejează organismul de cancer prin efectul antioxidant", spune Mihaela Ionescu, nutriţionist la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucureşti.
Pe lângă fructele şi legumele proaspete, cafeaua conţine polifenoli care ţin cancerul departe.
Antioxidanţii "atacă" celula canceroasă
Metabolismul organismului afectat de cancer este unul anaerob, adică funcţionează în lipsa oxigenului, este mai lent şi generează radicali acizi. În acest context, antioxidanţii reduc efectele toxice.
"În fiecare zi, organismul nostru trebuie să lupte împotriva radicalilor liberi, precum stresul, poluarea sau alţi factori care distrug celulele organismului, iar antioxidanţii sunt componentele naturale care ne ajută să ne menţinem starea de sănătate şi reduc ceea ce numim stres oxidativ", explică Elena Casapu, specialist Nescafé în nutriţie.
Aceşti antioxidanţi încetinesc procesul metabolic al celulei canceroase, care în timp moare. Pe lângă polifenolii cu rol antioxidant, vitaminele liposolubile (A, E şi D) şi grăsimile bune Omega 3 protejează organismul împotriva cancerului şi pot fi procurate pe cale naturală din alimente. Polifenolii se găsesc în fructe (în special mere şi citrice), dar şi în legume (ardei gras, roşii, legume acrişoare).
Cafeaua verde este anticancerigenă
Studiile au dovedit caracterul anticancerigen al cafelei. Astfel, cei care beau cafea constan