Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar fi urmată imediat de reizbucnirea conflictului din stânga Nistrului, a declarat astăzi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de postul de radio Golos Rossii, preluat de Jurnal de Chişinău.
Avertismentul oficialului rus vine în ziua când la Kiev au loc consultări informale în formatul 5+2 pentru reglementarea diferendului transnistrean şi la câteva zile după ce preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în care îi cere să susţină apelul Chișinăului privind retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii de pe teritoriul moldovean.
Ghimpu a subliniat în mesajul respective că prezenţa forţelor ruse în stânga Nistrului încalcă normele de drept internaţional şi Constituţia moldovenească. "Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate. Principiul acceptului statului gazdă, poate deveni o pârghie de şantaj în mâinile Rusiei, care ar putea şantaja Republica Moldova că dacă aceasta nu-şi dă acordul prezenţei militare ruseşti, astfel Rusiei nu-i rămâne decât să recunoască Transnistria", scria liderul de la Chişinău în scrisoarea adresată lui Rasmussen.
Într-o intervenţie separată, Andrei Nesterenko, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe a subliniat astăzi, comentând iniţiativa preşedintelui moldovean pe care a calificat-o drept una cu iz electoral, că trupele ruse din Transnistria sunt "de neînlocuit".
În primul rând, a argumentat oficialul rus, trupele menţin stabilitatea în regiune şi creează condiţii pentru continuarea negocierilor cu scopul de soluţionare a crizei şi, în al doilea rând, asigură paza depozitelor de muniţie aparţinând armatei ruse, misiune pe care Moscova nu intenţionează să o încredinţeze nimănui altcuiva.