Furnizorii de servicii de consiliere şi intermediere pentru angajare din Statele Membre şi Spaţiul Economic European se vor putea stabili în România şi vor putea presta transfrontalier aceste tipuri de servicii. Sursa: Shutterstock
Executivul a aprobat săptămâna trecută un act normativ care simplifică procedurile şi formalităţile necesare exercitării serviciilor de stimulare a ocupării forţei de muncă, în regim permanent sau temporar, pe teritoriul României de către furnizorii europeni.
Este vorba despre agenţiile de ocupare, aşa cum în România există Agenţia Naţională de Ocupare, dar şi de firmele private care se ocupă cu informarea, consilierea şi medierea pentru cei aflaţi în căutarea unui job, numite „furnizori”.
„Adoptarea actul normativ contribuie la înlăturarea barierelor din calea liberei circulaţii a serviciilor de ocupare în cadrul Pieţei interne. Astfel, vor fi acceptate documentele echivalente emise în Statele Membre sau Spaţiul Economic European, care probează respectarea unei cerinţe de către un furnizor de servicii specializate de ocupare, şi din care reiese clar că cerinţele prevăzute de legislaţia naţională în vederea acreditării sunt îndeplinite”, potrivit Ministerului Muncii.
Autorizaţii recunoscute şi nelimitate
În plus, după operaţionalizarea Punctului de Contact Unic Electronic (PCU), furnizorii „vor putea îndeplini cu uşurinţă formalităţile necesare pentru accesul la activităţile de servicii întrucât aceştia nu vor mai fi nevoiţi să trateze cu diferite autorităţi de la nivel naţional, regional sau local, ci cu o singură autoritate, accesibilă electronic via PCU”, mai spun specialiştii ministerului.
Cât despre procedura de autorizare pe piaţa serviciilor de ocupare, aceasta se va aplica atât furnizorilor români, cât şi furnizorilor străini, care nu au fost supuşi unei astfel de proceduri în statu