Scutul antirachetă al NATO va costa numai circa 200 milioane de euro, de-a lungul a zece ani, astfel că cele 28 de state membre ale Alianţei îşi pot permite un asemenea proiect, este de părere Ivo Daalder, ambasadorul SUA la NATO, potrivit unui articol din The New York Times (NYT).
În schimbul acestei sume, toate membrele NATO, plus alte ţări (inclusiv state partenere, precum Rusia) ar urma să fie protejate de rachete balistice. Aceasta este poziţia SUA care ar urma să fie susţinută la Summitul NATO de la Lisabona, care începe vineri.
"Forţele globalizării au adus noi provocări în materie de securitate pentru zona Atlanticului de Nord. Iar dintre acestea, cea mai stringentă este ameninţarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice", este de părere Daalder, care a deschis aceste ameninţări. "Sistemele de rachete balistice devin mai flexibile, mai mobile, mai rezistente şi mai precise. Raza de acţiune a crescut, iar populaţiile din regiunea transatlantică sunt expuse unor riscuri din ce în ce mai mari", a subliniat diplomatul american.
"Este nevoie de o capacitate credibilă şi eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a face faţă rachetelor balistice. În acest context, SUA au propus ca, la Summitul de la Lisabona, liderii Alianţei să adopte proiectul apărării antibalistice ca sistem al NATO", precizează Daalder.
"Contribuţia Statelor Unite, numită Abordarea Adaptivă Etapizată, se va folosi de avansul tehnologic la capitolul senzori şi interceptoare pentru crearea unui sistem de apărare puternic şi inteligent. În centrul proiectului se află sistemul de rachetă SM-3, care va fi amplasat în locaţii din România (până în 2015) şi în Polonia (până în 2018), furnizând apărare completă pentru contracararea ameninţărilor cu rachetă", susţine oficialul SUA.
Scutul antirachetă al NATO va costa numai circa 200 milio