De ieri a început postul Crăciunului. Timp de 40 de zile creştinii vor renunţa la carne şi lactate şi vor posti pentru curăţirea atât sufletească, cât şi pentru cea trupească.
Gata cu fripturile, grătarele şi dulciurile! După ce, timp de câteva luni, piteştenii s-au îmbuibat cu mâncăruri care mai de care mai alese, acum a venit timpul să renunţăm la plăcerile trupeşti pentru curăţirea sufletească. Duminică seară a fost lăsatul secului, ultima cină îmbelşugată pe care credincioşii au savurat-o înainte de Crăciun. De ieri a început postul Naşterii Domnului şi timp de 40 de zile şi cei mai mari gurmanzi se vor abţine de la mâncarea de dulce.
Postul Crăciunului este o tradiţie de aproximativ 1600 de ani şi nu trebuie privită strict ca o perioadă a interdicţiilor ci ca o modalitate de a mânca sănătos. Gospodinele s-au gândit deja ce mâncăruri să prepare în această perioadă, meniul fiind unul variat. Puteţi prepara în casă de la sărmăluţe de post, cu orez şi stafide, până la ghiveci de legume, mâncare de fasole, tocăniţă de ciuperci sau salată de crudităţi. În timp ce carnea poate fi înlocuită cu produse din soia, nu veţi fi nevoiţi să renunţaţi nici la lapte. Puteţi opta pentru unul făcut din boabe de soia. Un alt lucru bun este că dulciurile pot fi înlocuite cu frutele, care sunt foarte sănătoase. Iar la sfârşit de săptămână veţi avea dezlegare la peşte.
“Am făcut zacuscă din timp şi pe perioada postului o vom mânca dimineaţa. Mai călesc câteva legume congelate, din acelea tăiate cubuleţe, în margarină şi prăjesc câteva bucăţele de soia şi gata meniul de post.Aştept să se mureze varza, să fac şi nişte sărmăluţe cu orez şi stafide. Mai mâncăm câte un pate vegetal. Mâncare se găseşte de post, voinţă să ai”, spune Mariana Nicolae.
Pentru a satisface cerinţele tuturor clienţilor, fie ei pofticioşi sau credincioşi, restaurantele au inc