În următoarele două decenii, China va devansa Statele Unite şi va deveni cea mai mare putere economică a lumii. Din păcate, România nu a găsit soluţia pentru a atrage investiţiile chineze şi nici pentru a-şi vinde marfa pe cea mai mare piaţă din Asia. Sursa: REUTERSSursa: Vlad StoicescuSursa: Vlad StoicescuSursa: Vlad StoicescuSursa: Vlad Stoicescu
1 /.
În ultimii trei ani, produsul intern brut pe cap de locuitor în China s-a majorat. Analiştii grupului financiar britanic Standard Chartered estimează că anul acesta PIB-ul per capita va urca la 4.166 de dolari, pentru ca în 2030, când statul cu cea mai numeroasă populaţie va domina lumea din punct de vedere economic, să se cifreze la 21.420 de dolari.
Potrivit Super Cycle Report, realizat de britanici, şi economia Indiei va cunoaşte un salt spectaculos în următoarele două decenii, astfel că PIB-ul per capita va creşte de peste şase ori, de la 1.164 dolari în 2010, la 7.380 dolari în 2030.
Analistul economic Aurelian Dochia este de părere că Beijingul ar putea sărbători detronarea Americii înainte de 2030, mai ales că statul asiatic ''s-a descurcat foarte bine în această criză''. În plus, ''China a demarat o politică de asigurare a resurselor, dezvoltând parteneriate în America de Sud, Australia sau Africa''.
Cele mai mari 10 economii ale lumii în următoarele decenii:
sursa: Standard Chartered
Avantaj China
Autorităţile de la Beijing au pus în aplicare o politică demografică dură, pentru a diminua ritmul de creştere a populaţiei. Chiar dacă populaţia Indiei ar putea deveni mai numeroasă în următorii ani decât cea a Chinei, India prezintă o serie de dezavantaje faţă de competitorul său. Aurelian Dochia a nominalizat faptul că fosta colonie britanică are doar ''câţiva poli de dezvoltare economică într-o ţară preponderent rurală''. @N