Ordinul Arhitecţilor: Este o crimă în cazul anumitor clădiri de patrimoniu
Programul de reabilitare termică este considerat un eşec din punct de vedere arhitectural de către reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, care spun că vina le aparţine tuturor celor implicaţi în proiect. Aceştia consideră că este vorba de o "crimă" în cazul anumitor clădiri de patrimoniu şi că programul are o abordare unidirecţională, vizând doar eficienţa energetică, nu şi calitatea în arhitectură.
"Vina pentru orice eşec în arhitectură (...) este perfect împărţită între cei care comandă lucrarea, cei care o gândesc, cei care o autorizează, cei care construiesc şi toţi ceilalţi care o acceptă ca atare", a declarat, ieri, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Şerban Ţigănaş, prezent la un seminar pe tema reabilitării termice.
Ţigănaş susţine că atât programele de reabilitare derulate de autorităţi, cât şi proiectele private au aceeaşi problemă, chiar dacă nuanţele sunt diferite.
Astfel, în România cultura de a construi are un nivel scăzut, fără repere. "Legea nu rezolvă problema calităţii şi incultura", a adăugat el.
Ţigănaş a spus că arhitecţii doresc un dialog aprofundat pe această temă, cea mai importantă propunere adresată autorităţilor fiind adoptarea unei politici pentru arhitectură, care există deja, sub diferite forme, în statele europene. "Această politică pentru arhitectură a fost redactată de noi, arhitecţii, şi a fost propusă Guvernului, căruia
i-am transmis "puteţi porni de aici", a spus, citat de Mediafax, arhitectul.
Răspunsul autorităţilor a fost, la jumătatea anului, că această iniţiativă este "una de interes", conform sursei citate.
Întrebat dacă arhitecţii au impus şi un termen-limită privind punerea în practică a respectivelor propuneri, Ţigănaş a afirmat că şi-ar dori urgentarea adoptării reco