Deşi sunt aproape 100 de articole care trebuie votate înainte ca ordonanţa creditelor să intre în plenul parlamentului, deputaţii reuşesc să discute doar câte unul pe şedinţă. Sursa: RĂZVAN VÂLCĂNEANȚU
Viitoarea lege a creditelor mai are de aşteptat având în vedere ritmul în care Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor discută articolele actului normativ. Timp de mai bine de două ore deputaţii s-au "chinuit" ieri să voteze un singur articol din cele 98, şi nici acela complet.
Principalele amendamente din articolul 35, cel discutat ieri, au ca subiect, printre altele, interzicerea de introducere a altor comisioane, speze sau costuri altele decât cele specifice restructurărilor de credite. În alineatul 1 al articolului 35 al OUG nr. 50/2010, Comisia propunea interzicerea de majorare "unilaterară" de către creditor a comisioanelor sau a altor speze.
Replica bancherilor a venit prompt: "Dacă scoatem cuvântul unilateral din această formulare se blochează premisele unei restructurări de credit în cazul în care clientul nu mai poate plăti ratele", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Discuţii aprinse au fost şi pe tema perceperii de comisioane la retragerea unor sume din împrumut.
Cele mai disputate articole
Articolele 35 până la 39 sunt considerate cele mai importante din ordoanţa de urgenţă pentru că acestea propun reglementarea tutoror costurilor presupuse într-un credit. Un alt cost de care debitorii ar putea scăpa este acela pe care unele bănci îl percep atunci când li se cere schimbarea scadenţei ratelor.
Amendamentul votat în Comisie prevede să nu se mai perceapă comision pentru notificarea scadenţei ratelor, cu condiţia să nu se depăşească scadenţa creditului.
În timpul discuţiilor, unii demnitari şi-au pierdut răbdar