Persoanele expuse fumatului pasiv îşi pot pierde auzul, susţin cercetătorii de la Universitatea din Miami şi Florida. Sursa: REUTERS
Studiile anterioare au demonstrat acest efect în cazul fumătorilor, iar ultimul studiu, care a inclus mai mult de 3000 de persoane, a demonstrat acelaşi lucru în cazul fumătorilor pasivi.
Oxigenarea zonei auditive, dereglată
Fumul de ţigară dereglează circulaţia sângelui în zona auditivă, ceea ce duce la o proastă oxigenare a acesteia şi, în final, la pierderea funcţiei auzului (diferită de cea provocată de zgomot şi îmbătrânire).
Rezultatele audiometriilor participanţilor la studiu au relevat faptul că fumătorii pasivi nu mai aud la capacitate maximă şi pot avea dificultăţi să poarte o conversaţie într-un mediu zgomotos.
Riscul este cu 30% mai mare în cazul acestora faţă de cei care nu se expun deloc la fumul de ţigară.
"Nu există o limită pentru expunerea la fum, singura limită este să nu te expui deloc. Pierderea auzului poate fi extrem de frustrantă şi poate duce la izolare socială, dacă nu este tratată precoce. Înainte de a-ţi aprinde o ţigară, gândeşte-te nu numai cum îţi afectează ţie auzul, ci şi la impactul pe care îl are aupra auzului celor din jur", atrage atenţia medicul Ralph Holme, şeful secţiei de Cercetare Biomedicală la Institutul de Audiologie din Anglia.