Acţionarii societăţilor energetice care vor face parte din Electra şi Hidroenergetica au aprobat astăzi, în cadrul unor adunări generale extraordinare ale acţionarilor, procesul de reorganizare şi înfiinţare a celor două companii naţionale, a transmis Ministerul Economiei.
Înfiinţarea celor doi "mamuţi" energetici a fost aprobată de toate societăţile, cu excepţia Complexului Energetic Craiova, la care şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a fost amânată până la soluţionarea cauzei introduse de Fondul Proprietatea la Tribunalul Dolj.
Administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton Investment Management Limited, a formulat, în numele Fondului, două cereri de suspendare a fuziunii: una împotriva centralei electrice Craiova şi una împotriva Nuclearelectrica. Tribunalul Craiova a aprobat astăzi prima cerere, iar cea de-a doua cerere este în curs de analiză la Tribunalul Bucureşti.
De ce se opune Franklin Templeton înființării „giganților”
Franklin Templeton va vota împotriva propunerii guvernului de restructurare a companiilor deţinute de stat în sectorul energetic, prin comasarea minelor de cărbuni şi a centralelor termoelectrice, hidroelectrice şi nucleare şi crearea a două companii naţionale de energie, Electra şi Hidroenergetica.
Decizia privind aceste fuziuni se va lua astăzi, în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor companiilor. Principalele motive de îngrijorare pentru Franklin Templeton sunt:
- Lipsa generală de planificare necesară pentru ca un proiect de asemenea anvergură să fie încununat de succes. "Guvernul nu a prezentat până în acest moment niciun plan de afaceri sau orice alt fel de plan de restructurare post-fuziune pentru cele două companii".
- Riscul ridicat de apariţie a unor probleme suplimentare în viitor în cazul în care procesul de implementare nu se deruleaz