Un minor supraponderal trebuie convins să slăbească prin constrângeri, la fel ca un adult. Părinţii devin psihologi şi antrenori. Nu le daţi bani de buzunar, pentru că îşi vor lua dulciuri.
Crina are 15 ani şi o determinare incredibilă, mai mare decât mulţi dintre oamenii maturi. În urmă cu doi ani se făceau multe glume pe seama ei. Avea 150 de kilograme. Însă, după ce a mers la medic, a ţinut dietă şi a învăţat cum să slăbească, în mai puţin de un an a ajuns la puţin peste 90 de kilograme.
De fiecare dată când era aproape să cedeze îşi spunea că e drăguţă, inteligentă şi că depinde numai de ea să scape de kilograme. "Şi s-a întâmplat acest lucru. Cu siguranţă nu a stat cineva după ea să o controleze dacă a mâncat sau nu. La următorul control am văzut că se machia, îşi cumpărase pantaloni şi îmi arăta că încape în ei, pentru că nu găsea tot timpul pe mărimea ei", povesteşte medicul ei, Iuliana Gherlan, doctor la Secţia de pediatrie a Spitalului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitală.
Cu pâine şi prăjituri a pus 60 de kilograme în doi ani
Înainte să ajungă la spital, mânca multă pâine, cam jumătate odată. Mama lucra la patiserie, iar seara venea cu prăjituri. I-a fost aproape fatal, în doar doi ani luase 60 de kilograme în greutate. S-a internat la spital, a ţinut o dietă şi a văzut că poate să slăbească. E un caz extrem, povestea unuia dintre copiii care au probleme cu greutatea şi a reuşit să slăbească prin dietă.
Cum îi convingem pe cei mici să slăbească? "În general, nu neapărat îi convingi, ci trebuie să le impui nişte reguli. Reuşeşti să-i convingi dacă începi să le găteşti în casă numai hipocaloric, dacă le dai să mănânce sănătos şi nu le dai bani de buzunar să-şi cumpere ce vor ei, în general dul- ciuri. E jumătate convingere, jumătate constrângere. Iar din punctul meu de vedere mai mult constrâng