Cu investiţii de cel puţin 10.000 de euro, vă puteţi produce singuri o parte din necesarul de apă caldă şi căldură în sezonul rece. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Dacă vreţi să vă încălziţi ecologic în lunile de iarnă, trebuie să vă pregătiţi pentru costuri care vor depăşi 10.000 de euro, în funcţie de soluţiile alese. Panourile solare pot contribui într-o măsură limitată la producţia de agent termic, dar pot fi completate cu pompe de căldură. În acest caz însă şi efortul financiar va fi mult mai mare.
"Alternativele la încălzire care au un aport de cel puţin 30% sunt cele care pleacă de la 7.000-8.000 de euro. În sus, nu există limită de preţ", spune Liviu Olteanu, consultant în domeniul energiilor regenerabile. Potrivit acestuia, contează foarte mult pe ce sistem e distribuită căldura în casă. "Dacă încălzirea se realizează prin pardoseală, din start economiile sunt de cel puţin 30%. În plus, temperatura agentului termic nu are nevoie de mai mult de 30 de grade Celsius, ceea ce se poate obţine uşor şi în miezul iernii", a explicat el.
Soluţiile trebuie alese în faza de proiect a casei
Dacă se aleg caloriferele, atunci e nevoie de o temperatură a agentului termic de 50-75 grade C, iar eficienţa sistemului de încălzire e mult mai scăzută. În plus, cu cât boilerul e mai mare, cu atât sistemul e mai eficient, pentru că apa care circulă prin calorifere se va răci mai greu, susţine Olteanu.
Aşadar, ca panourile solare să poată asigura şi încălzirea locuinţei este nevoie de boilere de 800 până la chiar 2.000 de litri, în funcţie de dimensiunea casei. Dacă vorbim de 250 de metri pătraţi, atunci suprafaţa panourilor ar trebui să fie de cel puţin 16 metri pătraţi, care vor costa circa 8.000 de euro. Dacă vorbim doar de panouri pentru apă caldă, investiţia se ridică la numai 2.000 de euro.
De asemenea, extrem de i