Prima fabrică de brichete din judeţ funcţionează la capacitate maximă şi poate furniza materie primă pentru încălzirea a 1.200 de locuinţe. Locuitorii comunei Vlad Ţepeş renunţă treptat-treptat la lemne şi adoptă metoda ecologică pentru a-şi încălzi casele. Iniţiatorii proiectului încearcă să convingă pe toată lumea de avantajul folosirii brichetelor din paie.
În cadrul seminarului desfăşurat de către Fundaţia TERRA Mileniul III, la sfârşitul săptămânii trecute, s-a dezvoltat tema privind valorificarea resurselor regenerabile la nivel local şi posibilitatea de a reuşi dezvoltarea unei afaceri profitabile.
Acest seminar a fost finanţat prin Programul Europa pentru Cetăţeni, având parteneri din Italia, Slovenia şi Bulgaria. „Scopul seminarului a fost de a face un schimb de experienţă în cazul ideilor inovatoare. S-a discutat în special de proiectul instalaţiei de producere brichete care se derulează de mai bine de două luni în comună“, declară Roxana Damian, coordonatorul proiectului pilot al Fabricii de brichete.
România are un potenţial uriaş pentru valorificare şi obţinerea de biomasă, care însă nu a fost exploatat. Conform studiilor oficiale, biomasa reprezintă o important sursă pentru încălzire, transport şi producerea de electricitate.
Proiect pilot
Fabrica de brichete ecologice reprezintă o modalitate de a utiliza resursele regenerabile, în acest caz, paie, pentru obţinerea de energie termică fără costuri mari şi protejând mediul. Procesul de brichetare este un proces prin care se compactează paiele într-un produs cu o densitate mai mare faţă de materialul brut.
Fundaţia TERRA Mileniul III, având ca parteneri Primăria comunei Vlad Ţepeş şi SC Agromec SA, au iniţiat acest proiect.
Investiţia în această instalaţie este de 25.000 de dolari şi a fost finanţat prin „Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu“, î