"Capitularea" Guvernului de la Dublin (potrivit presei irlandeze), care a acceptat un credit situat între 80 şi 95 miliarde euro, nu a adus liniştea în Zona Euro, căci zvonurile privind nevoia Portugaliei de a lua un împrumut similar se răspândesc cu rapiditate. Dobânzile percepute pentru obligaţiunile portugheze au fost în creştere, luni, de la 6,527%, faţă de 6,508%, vineri. "Dacă aceste presiuni vor continua, Portugalia va fi nevoită să ceară ajutor extern", consideră Tullia Bucco, analist la UniCredit, citat de AFP.
Economiştii văd lucrurile cu totul altfel faţă de ministrul de Finanţe de la Lisabona, Fernando Teixeira dos Santos, care aprecia că ajutorul primit de Irlanda de la UE şi FMI va fi un motiv de calmare a pieţelor. Argumentele enunţate de autorităţile de la Lisabona ar fi că ţara nu s-a confruntat cu o bulă speculativă în sectorul imobiliar, precum cea care a atras iminenţa falimentului asupra băncilor irlandeze, naţionalizate în toamna lui 2008. Nivelul de îndatorare al Portugaliei ar fi la nivelul mediei UE şi ţara are un sistem bancar bine reglementat şi supravegheat, susţine Lisabona. În plus, Guvernul a anunţat deja un plan de reducere masivă a cheltuielilor publice.
Vineri, Parlamentul este chemat să voteze acest plan, care prevede reduceri de salarii în sectorul public şi creşterea impozitelor. Ţinta Guvernului este de a aduce deficitul bugetar la 4,6% din PIB, de la 7,3%. Dincolo de aceste asigurări, Opoziţia acuză Guvernul socialist că totalul datoriei publice ar fi de 122%, nu doar de 86%, cât arată statisticele oficiale. Apoi, deşi are acoperită finanţarea pentru anul în curs, în 2011 ajung la maturitate datorii ale Portugaliei de 25,6 miliarde euro. Trei sferturi (19,7 miliarde euro) din sumă va trebui rambursată în prima jumătate a anului viitor.
"Capitularea" Guvernului de la Dublin (potrivit presei irlandeze), car