Prozatoarea, al cărei prim roman, "Truismes", a fost şi bestseller, şi finalist la premiul Goncourt, a prezidat, la Târgul de Carte Gaudeamus, o discuţie pe tema plagiatului în literatură.
La Gaudeamus, prozatoarea Marie Darrieussecq a prezidat o discuţie consacrată acuzaţiilor de plagiat din istoria literaturii şi ultimei cărţi ale sale, "Raport de poliţie. Acuzaţii de plagiat şi alte moduri de a supraveghea literatura", cu Alexandru Matei, Bogdan Ghiu, Doru Mareş (traducătorul cărţii), Jean-Noel Pancrazi, Simona Popescu, Magdalena Mărculescu şi Svetlana Cârstean (moderatoare). Lansarea cărţii a avut loc sâmbătă, la ora 17.30, în prezenţa scriitoarei, tot la standul Ambasadei Franţei.
Marie Darrieussecq a vorbit pentru "Evenimentul zilei" despre Freud şi Lacan, dar şi despre acuzaţia de "plagiat psihic" care i-a fost adusă de scriitoarea Camille Laurens referitor la romanul "Tom est mort".
EVZ: Declaraţi la un moment dat că psihanaliza v-a eliberat. Dar Freud este cel care spune că, pentru a deveni matură, femeia trebuie să renunţe la orgasmul clitoridian. Cum sunt aceste afirmaţii compatibile?
Marie Darrieussecq: Freud spune multe prostii despre femei. (Râde) Asta e sigur. Chiar am ţinut o prelegere în Franţa pe această temă, enumerând toate afirmaţile absurde, imposibile, ale lui Freud apropo de femei. Dar în urma lui rămân invenţia psihanalizei şi femei ca Melanie Klein şi Julia Kristeva, care i-au modernizat teoriile. Care au modernizat ceea ce psihanaliza le putea oferi femeilor, ca Jacques Lacan, care are multe lucruri interesante de spus despre femei
. Spun frecvent că sunt o reclamă ambulantă, vie, la psihanaliză, pentru că pentru mine a funcţionat foarte bine. Între 20 şi 25 de ani eram destul de depresivă, şi, sincer, psihanaliza m-a scos din această melancolie. Şi m-a ajutat să am forţa de a scrie. Pentru