Festivalul care a devenit în aceşti ultimi 20 de ani sinonim cu prima ninsoare sau cu sezonul murăturilor, cum spunea cândva Dan Chişu, creatorul acestei manifestări cinematografice, are loc în acest sfârşit de noiembrie (22-27) pentru ultima dată la Bucureşti.
Ajuns la cea de-a 20-a ediţie, DaKINO se deschide în această seară la cinematograful Patria cu filmul „127 Hours“, cea mai recentă creaţie a lui Danny Boyle, regizor cunoscut publicului român pentru capodoperele „Trainspotting“ şi „Slumdog Millionaire“.
Dacă în primii 10 ani de DaKINO, cinefilii se înghesuiau cu miile la filme, spărgând geamurile de la Palatul Copiilor, ultimele ediţii, deşi mutate mai spre centru, au intrat într-un con de umbră.
Dan Chişu pune acest lucru pe seama faptului că Bucureştiul a devenit între timp gazda multor festivaluri de film, unele dintre ele de lung metraj, şi că DaKINO, cunoscut prin competiţia sa de scurt metraj, şi-a mai pierdut din public.
Criza şi-a spus şi ea cuvântul astfel că organizatorii au decis ca festivalul să-şi mute din 2011 sediul la Braşov pentru că, potrivit lui Chişu, oraşele mai mici dau mai multă atenţie manifestărilor culturale. Ediţia din 2011 a festivalului va purta numele de „20+1“, marcând astfel cele două decenii de DaKINO bucureştean şi prima întâlnire cu publicul braşovean.
Acest lucru i-a amintit Irinei Margareta Nistor de modul în care îşi numără anii Francis Ford Coppola. „De la 50 de ani încolo numără 50+1, 50+2 şi aşa mai departe. Coppola a ajuns între timp la 50+21, şi aşa dorim şi noului DaKINO de la Braşov să atingă 20+30 cel puţin.“
Premianţii la raport
La ediţia aniversară de anul acesta, vor fi prezenţi premianţii din ultimele 19 ediţii. Într-o retrospectivă nostalgică, vor fi proiectate filmele care au luat coroniţe la DaKINO de-a lungul timpului. „Tipii ăştia tineri şi foarte slăbuţi