INTERVIU EVZ. Potrivit preşedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti, sprijinul acordat energiei verzi este costisitor, dar pe termen lung ne-ar putea asigura securitatea energetică. Sursa: CODRIN PRISECARU
Energia regenerabilă nu este una ieftină. Fiecare certificat verde emis va duce la scumpirea electricităţii plătite de consumatori. Totuşi, pe termen lung, energia "verde" ar putea deveni mai ieftină decât cea din combustibili fosili, a declarat, într-un interviu acordat EVZ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti.
EVZ: Ce impact în preţul electricităţii la consumatorii finali vor avea aceste scheme de sprijin a energiei verzi?
Dan Plaveti: Energia verde are toate şansele să ducă la scumpirea energiei. Creşterea preţului electricităţii la consumatorii finali ca urmare a schemei de promovare prin certificate, instituită prin Legea 220/2008 republicată, în ipoteza unui scenariu de realizare a unor capacităţi eoliene care însumează 3.600 MW, va fi între 5 euro/MWh, în anul 2011, şi un maxim posibil de 33 euro/ MWh, în 2017. E doar un scenariu, am luat în calcul valorile maxime şi nu înseamnă neapărat o creştere a preţului la populaţie. Impactul va depinde de ce consum de energie va fi la acel moment şi care vor fi sursele de producţie.
De ce aţi luat în calcul doar 3.600 MW?
Am lucrat cu un scenariu, noi credem că e cel realist. Am analizat câte autorizaţii de racordare s-au solicitat, câte autorizaţii de înfiinţare au fost eliberate de ANRE, faptul că deja din 2017 centralele eoliene nu vor mai beneficia de două certificate verzi pe MWh. Cred că, în 2017, teoretic, vom avea deja investiţii în ţară ca să ne atingem targetul pentru 2020. Dar depinde foarte mult cum va evolua economia.
Ştiu că oficialii UE ne-au trimis recent 45 de întrebări pe marginea schem