În decursul celor cinci ani de când se află la şefia inspectoratului, chestorul implementează cu succes mai multe proiecte de atragere a fondurilor în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de lucru ale poliţiştilor.
Clujeanul Ioan Păcurar s-a născut în urmă cu 50 de ani în Apahida, într-o familie modestă de oameni cu mult bun simţ, de la care şeful IPJ Cluj a şi luat primele lecţii de corectitudine. Înclinaţia pentru Poliţie spune că i-a venit în clasa a III-a. „Pe spatele caietelor desenam mereu puşti şi pistoale. Tata şi-ar fi dorit să fiu inginer pentru că aşa era atunci la modă, dar eu aveam o mai mare înclinaţie spre munca de teren“, povesteşte chestorul.
În 1982, tânăr fiind, Păcurar spune că s-a simţit atras subit de uniforma unui tânăr miliţian. „Era un ofiţer tânăr, frumos şi elegant. În următorul moment am început să mă documentez ce înseamnă să lucrezi la Miliţie. Cu unele lucruri am fost de acord, cu altele nu“, arată chestorul.
Refuzat de Securitate
Ioan Păcurar spune că şi-a depus dosarul pentru a se încadra în structurile Securităţii, însă, în urma verificărilor care au urmat, tânărul a fost declarat respins. „O bunică de-a mea era adepta cultului „Martorii lui Iehova“, religie interzisă în acea perioadă. Acesta e motivul pentru care am fost respins. Ulterior, am dat la Miliţie, însă şi aici am fost respins. Au fost primele lovituri pe care le-am primit“, povesteşte poliţistul.
În 1985, Păcurar a primit un telefon nesperat de la Miliţie şi a fost chemat să urmeze un curs de agent de ordine. „Am patrulat pe jos în jur de 4 luni, după care am continuat să patrulez cu maşina. În 1987 am fost trecut de la ordine publică la circulaţie“, spune chestorul. Revoluţia l-a prins în postul de agent de circulaţie la municipiu. În ’92 a urmat cursurile Facultăţii de Drept, după care, în 1994, a luat concursul pentru trecerea în