In timp ce liderii de talie mondiala din Europa, Beijing si Washington incearca sa inteleaga ce anume a declansat reactia violenta de ieri a Coreei de Nord, analistii politici cred ca principalul motiv este foamea pe care o indura cele peste 25 de milioane de suflete asuprite de dictatura de la Phenian. Lipsa hranei este o problema pe care Coreea de Nord o infrunta de ani de zile.
Luna trecuta, Coreea de Sud abia reluase transporturile de ajutor cu orez si taitei, in valoare de 8,5 milionae de dolari, un gest simbolic de redeschidere diplomatica fata de Coreea de Nord si simpatie fata de populatia acestei tari care moare de foame. Ultimul ajutor umanitar a fost trimis in 2008, in ultimii doi ani relatiile dintre cele 2 Corei fiind din ce in ce mai tensionate.
"Ar putea fi inceputul unui nou capitol in relatiile dintre cele 2 Corei", declara atunci Choi Jin-wook, expert de la Seul in ceea ce priveste legatura diplomatica fata de Coreea de Nord.
Insa ajutorul constand in alimente al Coreei de Sud a fost rasplatit de Nord cu o serie de bombardamente ieri dimineata asupra unei insule sud coreene cu populatie civila.
"Coreea de Nord se afla intr-o situatie disperata si au nevoie de mancare acum, nu la anul. Lipsa hranei este problema nr. 1 in Coreea de Nord," a declarat acelasi expert, Choi Jin-wook.
Este destul de greu de inteles totusi cum o natiune disperata care cauta ajutor international a ajuns sa apeleze la metode atat de dure precum razboiul pentru a face rost de hrana.
"Nu este pentru prima data cand Coreea de Nord apeleaza la razboi pentru hrana. Ei sunt pe principiul "ori ne hraniti acum ori va impuscam", mai ales ca se apropie si iarna", a declarat Tim Peters, rezident la Seul si membru in Crucea Rosie. "Regimul de la Phenian are nevoie de hrana suficienta pentru a nu lasa populati