De-a lungul timpului, aurul a ramas o investitie atractiva pentru investitori, oferind o alternativa sigura in vremuri de criza si protejarea averilor acestora. Aurul are calitatea de a reduce riscul unui portofoliu diversificat, prezentand un coeficient de corelatie scazut sau chiar negativ in comparatie cu majoritatea activelor, in acelasi timp fiind un bun hedge impotriva scaderii puterii de cumparare. Evolutia aurului imprima situatia/stadiul mai multor variabile in acelasi timp, potentialul de crestere al valorii acestui metal putand fi analizat din mai multe puncte de vedere.
1. Aurul poate fi considerat o moneda forte cu recunoastere internationala precum dolarul american sau moneda unica europeana.
Aurul si-a pastrat pana acum puterea de cumparare. Valoarea sa, in termeni de bunuri si servicii pe care le poate cumpara, a ramas stabila, in timp ce puterea de cumparare a multor monede a scazut ca urmare a cresterii preturilor bunurilor si serviciilor. Aurul este cumparat de cele mai multe ori de investitori pentru a se proteja impotriva fluctuatiilor pietelor valutare si impotriva inflatiei.
In anul 1900, pretul aurului era de 20.67 $/oz, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 530 $/oz in zilele noastre, pretul unei uncii de aur in prezent fiind de aproximativ 1.350 $/uncie. Astfel, in timp ce o expunere pe aur a adus randamente real pozitive, valutele si-au pierdut din puterea de cumparare in termeni de bunuri si servicii.
Comparativ cu celelalte valute aurul nu prezinta un risc de credit si nu poate deveni niciodata lipsit de valoare asa cum se poate intampla cu
o valuta.
2. Valoarea aurului nu depinde de interventiile autoritatilor de genul celor care ar afecta celelalte valute.
Virtutiile fundamentale ale aurului au facut din acesta una din cele mai ravnite marfuri din lume, insa raportat la ultimii ani pot fi ide