Dezvoltatorii sunt tot mai presaţi să găsească soluţii cât mai eficiente. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dată fiind preocuparea tot mai mare a oamenilor pentru facturile la energie, tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari au lansat anul acesta proiecte de locuinţe care utilizează materiale de construcţie alternative la cele clasice şi care asigură o eficienţă energetică mai ridicată.
Dincolo de casele din BCA sau cărămidă, materialele neconvenţionale ca lemn, OSB (plăci din fibre orientate), oţel îşi fac tot mai mult loc pe piaţă. Motivul: le asigură dezvoltatorilor costuri mai mici, iar clienţilor cheltuieli reduse cu energia.
Costuri mai mici cu energia
Un astfel de proiect, cu materiale alternative care permit facturi la energie cu circa 30-40% mai mici faţă de locuinţele clasice, este cel lansat ieri de compania Ozone Homes. Planul prevede construcţia unui complex rezidenţial în localitatea Tunari din nordul Capitalei, ce va cuprinde aproximativ 40 de apartamente, dispuse în trei blocuri de tip P+1.
Apartamentele vor fi cu două şi trei camere, cu suprafeţe construite între 51 şi 74 mp, iar preţurile vor varia între 42.500 euro şi 63.750 euro, la care se adaugă 5% TVA. Locuinţele vor fi construite pe un sistem de panouri structurale izolatoare (panouri SIP - Structurated Insulated Panel). Acest sistem poate aduce economii la întreţinere pentru o garsonieră (51 mp) de 652 lei/an, adică 19.548 lei în 30 de ani, echivalentul a 15% din valoarea locuinţei, potrivit calculelor firmei.
Rezistenţă la cutremur şi foc
Comparativ, o casă cu ziduri de cărămidă, de pildă, ar necesita de două ori mai multă energie pentru încălzire, a declarat Andrew Prelea, care controlează compania dezvoltatoare. "Românii nu-şi vor mai construi locuinţe ca să arate altora ce case au ei, ci unele care să corespundă nevoilor lor