Doar şapte plângeri din 200 se transformă în dosare penale
Doar şapte din cele 199 de plângeri care au fost înregistrate la DNA Constanţa în acest an s-au transformat în dosare penale. Restul a fost muncă-n zadar...
În cele mai multe situaţii s-a constatat că faptele sesizate nu pot face obiectul unui dosar penal, astfel că plângerile au fost clasate sau trimise la alte parchete ori ataşate dosarelor aflate deja în lucru.
Se spune că, în general, românul are o plăcere nebună să se plângă... De familie, de vecini, de tot ce-l înconjoară.
Dacă e să ne uităm la numărul litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată ori parchetelor, cifrele ne demonstrează cu certitudine că aşa e.
Nici la capitolul plângeri privind faptele de corupţie nu se face rabat de la această regulă. Potrivit procurorului şef al DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, Beatrice Şişman, în anul 2010 s-a intrat cu un stoc la capitolul plângeri în număr de 62, la care s-au mai adăugat, până la finele lunii octombrie, alte 137. Din totalul de 199 de sesizări au fost soluţionate 118 până în prezent. Însă, în doar în şapte dintre acestea procurorii au descoperit indicii şi informaţii care să confirme, cât de cât, existenţa unor fapte penale, motiv pentru care s-a ajuns să se întocmească dosare penale.
În celelalte situaţii s-au dat soluţii de casare, s-a decis trimiterea sesizărilor la alte parchete, de competenţa cărora erau, sau au fost ataşate la dosare aflate deja în lucru.
Prin urmare, în prea puţine dintre situaţii procurorii pot găsi ceva concret de care să se lege pentru a întocmi dosare penale în ceea ce priveşte persoanele reclamate. Numai că toate aceste verificări înseamnă timp, proceduri, depla-sări, bani de la stat cheltuiţi... În multe dintre situaţii, după cum se observă, de pomană!
Dosarele privind evaziunile fiscale, cele mai longev