Comisia Europeană a atenţionat ieri nouă state membre, printre care şi România, să îndeplinească cerinţele legislaţiei privind mediul în domeniul calităţii aerului şi să comunice transpunerea la nivel naţional a directivei europene.
Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, România, Slovenia și Spania au primit un aviz motivat din partea CE, la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potočnik.
Ele ar fi trebuit să transpună directiva europeană în legislaţia naţională până la 11 iunie 2010 şi apoi să informeze executivul european asupra adoptării măsurilor de punere în aplicare necesare. Dacă acestea nu adoptă măsurile necesare, CE poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, avertizează instituţia. Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a se conforma avizului.
Tot ieri, Executivul european a adresat României şi Poloniei, ieri, o solicitare de a respecta legislaţia europeană în domeniul apelor şi şi de transmitere a planurilor de management ale bazinelor hidrografice.
Populaţia trebuie să ştie ce respiră
Directiva 2008/50/EC care trebuie transpusă în legislaţia naţională a celor nouă state revizuieşte legislaţia europeană referitoare la calitatea aerului înconjurător având ca scop reducerea la minimum a efectelor nocive asupra sănătăţii umane şi asupra mediului. În plus, noua directivă urmăreşte ameliorarea informaţiilor furnizate publicului în legatură cu riscurile pe care le implică poluarea.
Mai mult, directiva introduce o limită a concentraţiilor din aer ale pulberilor în suspensie – particule emise de o gama largă de surse printre care vehiculele care utilizează motorină, diferite procese industriale şi boilerele de uz casnic – sunt în prezent poluanţii atmosferici cei mai periculoşi pentru sănătatea oamenilor.
Ministerul Mediului explică întârzierea
Prev