Prima unitate preşcolară în limba romani din ţară îşi adună roadele după şase ani de activitate: 80 de permise de conducere. Sursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCU
1 /.
EVZ prezintă astăzi primul reportaj din proiectul "Idei pentru România 255". Participă la concursul organizat de EVZ şi MCSI pentru a câştiga un laptop şi pentru a afla mai multe despre importanţa investiţiilor IT&C în comunităţile mai puţin dezvoltate din România.
Poate că ar fi trăit în continuare de-o parte şi de alta a mormanelor de fier vechi, în corturi roase de vreme şi subţiate de ploi, ar fi trebuit să scoată bani din buzunar ca să plătească "românii" cu carnet de conducere să-i plimbe acolo unde aveau afaceri şi nu ar fi învăţat niciodată cum să folosească un săpun. Nu s-ar fi preţuit pe ei înşişi şi poate ar fi îngroşat rândurile romilor huliţi, plecaţi în alte ţări.
Drumul până la şcoala de şoferi
Şi asta dacă, în urmă cu şase ani, nu s-ar fi înfiinţat Grădiniţa bilingvă la Săruleşti, judeţul Călăraşi. Acum, într-o cămăruţă cu pereţii plini de planşe colorate, cu două măsuţe lungi pitice şi câteva braţe de jucării, prichindeii romilor din zonă, vin să înveţe poezii şi cântece.
Micuţii au învăţat să se spele înainte de fiecare masă, părinţii lor au lăsat corturile pentru case şi şi-au pus toată nădejdea în micuţii care vor veni peste opt ani acasă cu un carnet de conducere ce valorează mai ceva ca o diplomă luată la Universitatea Oxford.
Pentru că în Săruleşti, unde comunitatea de romi depăşeşte 600 de persoane, s-a organizat şi programul "A doua şansă", prin care cei care au sărit peste şcoală se pot întoarce în bănci pentru a învăţa buchiile, comunitatea romă se poate mândri acum cu 80 de carnete de conducere pe care le-ar înrăma dacă nu le-ar folosi la d