Cel mai frecvent întâlnite sunt obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă, incapacitatea de a se detaşa de problemele de la serviciu sau dependenţa de televizor. Femeile şi bărbaţii sunt, deopotrivă, victime ale acestor "boli" moderne.
Mania cumpărăturilor
Pare inofensivă, dar, avertizează specialiştii, e o problemă cât se poate de serioasă şi care are un nume pe măsură: colecţionarea compulsivă de obiecte, sau, abreviat, CCO. Este un fenomen care le afectează în special pe femei şi care se caracterizează prin strângerea de lucruri adesea fără valoare, cum ar fi ziare sau haine vechi, şi refuzul de a scăpa de acestea, chiar şi atunci când locuinţa începe să semene cu un depozit. Indiferent dacă au sau nu nevoie de respectivele obiecte, femeile secolului XXI par că nu se pot desprinde de acestea. Nu aruncă nimic niciodată şi îşi aglomerează în dulapuri haine pe care nu le poartă niciodată, pantofi care nu mai sunt la modă de ani buni sau cosmetice expirate. Această manie, care le face pe doamne şi domnişoare să se asemene cu nişte hârciogi dornici să-şi facă provizii, este un semn al unei dereglări mentale.
Munca înainte de orice
Psihologii avertizează asupra acestui obicei, pe care îl consideră drept unul dintre cele mai periculoase ale timpurilor moderne. "Workaholicii", termen inventat de cercetătorul american Wayne Oates prin alăturarea a două cuvinte - "work" (muncă) şi "alcoholic" (alcoolic), trudesc fără încetare şi nu concep ideea de pauză sau de concediu, punând serviciul înaintea vieţii de familie. Dependenţa de muncă însă nu are nimic în comun cu eficienţa, randamentul sau gândul de a face bani mulţi. Pentru un "workaholic", nu rezultatul muncii este important, ci procesul în sine. Munca devine, în această situaţie, un fel de paravan folosit pentru a se proteja de problemele de acasă.
Obsesia pent