Lucrările de restaurare a statuii regelui Matia au fost finalizate. Ansamblul a fost descoperit astăzi, chiar dacă nu „oficial“. Coroana de lauri de pe capul regelui a fost revopsită auriu, aşa cum arăta la inaugurarea statuii, în 1902.
VEZI AICI GALERIA FOTO
„Ne-am hotărât să facem aşa coroana după ce am descoperit urme de aurire atunci când am curăţit-o. Ne-am documentat, am vorbit cu istorici care s-au ocupat cu studiul operei, am analizat şi copia după capul regelui care există la Muzeul de Artă. Probabil că la început laurii au fost vopsiţi cu ceva aurolac. Acesta s-a şters în timp. Acum am pus foiţă de aur peste. Să vedem porumbeii cât vor respecta procedura aleasă de noi”, a spus sculptorul Kolozsi Tibor, care s-a ocupat de restaurarea statuii din bronz.
„În ceea ce priveşte culoarea, am păstrat-o. Pare mai închisă din cauză că este dată cu ceară, dar se va matiza în scurt timp“, a mai spus Kolozsi. Potrivit acestuia, o tratare a ansamblului cu ceară, pentru conservare, „nu ar strica“ să se facă o dată la cinci ani.
Citeşte aici mai multe despre sculptorul care a restaurat statuia lui Matia Corvin
Administraţia locală va face recepţia statuii cel mai probabil la anul. În perioada următoare lucrările vor fi inspectate de experţi de la Ministerul Culturii din România şi Ungaria, investiţia fiind una comună.
Pe acelaşi subiect:
„Mumia“ lui Matia a apărut în centrul Clujului
Statuia lui Matia Corvin din Cluj va fi aşezată pe piatră de lux (GALERIE FOTO)
„Secretele” suspendării statuii lui Matia
Legendă urbană: Planul secret de evacuare a lui Matia Corvin