România nu va întâmpina dificultăţi majore ca urmare a problemelor cu care se confruntă unele state din Europa, întrucât Guvernul a decis deja să continue programul cu FMI, care va asigura României toate resursele necesare, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
"Dacă o ţară va avea dificultăţi majore în viitor, şi nu mă aştept ca acest lucru să se întâmple pentru România, putem oricând să creştem valoarea oricărui aranjament pentru a aloca un sprijin suplimentar. Faptul că România s-a angajat să continue programul cu FMI reprezintă o siguranţă, o poliţă de asigurare în vremuri foarte incerte. Sunt probleme în Europa şi există multă incertitudine pe pieţele internaţionale, dar România are asigurarea că dispune de sprijinul UE şi al FMI", a spus Franks. El a arătat că problemele din Europa reprezintă şi unul dintre motivele pentru care preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au decis să continue înţelegerea cu FMI. Franks a menţionat că încă nu a fost discutată valoarea viitorului acord.
"Nu este o situaţie stabilă încă în Europa emergentă, astfel că pericolul persistă, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Guvernul a luat decizia să negocieze un nou aranjament cu Fondul. Cu toate acestea, riscul este mult mai mic decât acum doi ani." În acest context, el a menţionat că ar fi periculos pentru România să renunţe la măsurile de ajustare adoptate, pentru că ar apărea problema finanţării deficitului bugetar, iar datoria publică ar putea creşte la un nivel considerat nesustenabil de pieţele internaţionale.
Franks a arătat că în programul actual, cu un deficit bugetar de 4,4% pentru anul viitor şi de sub 3% pentru 2012, datoria publică a României nu va depăşi 40% din PIB, nivel care ar produce "nervozitate" pe pieţele internaţionale pentru o ţară ca România. El a arătat că, pe termen mediu, România poate modifica n