EXCLUSIV EVZ. Ministrul agriculturii afirmă că a finalizat proiectul privind taxarea terenurilor nelucrate de anul viitor. Cât va fi taxa rămâne însă la latitudinea premierului Emil Boc. De asemenea, fermierii români vor trebui să cultive plante modificate genetic, pentru a face faţă concurenţei manifestate de agricultorii din alte state, ca Argentina sau Brazilia. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
România mai are de rezolvat multe probleme pentru a putea fi competitivă pe piaţa internaţională şi pentru ca alimentele care ajung pe masa românilor să fie mai ieftine.
Câteva dintre soluţii ar fi eliminarea "şmecherilor", cultivarea plantelor modificate genetic şi introducerea taxei pe pârloagă, susţine ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, într-un interviu acordat EVZ.
EVZ: Ce valoare va avea taxa pe pârloagă? Când ar putea fi introdusă?
Valeriu Tabără: Proiectul de lege este pe masa premierului. Nu am stabilit cuantumul taxei, deoarece trebuie să ţinem cont de mai mulţi factori, cum este şi capacitatea proprietarului de a plăti sancţiunile, însă este în discuţie şi suma de 100 de euro. Proprietarii care nu mai pot lucra terenurile din cauza vârstei pot să le arendeze, dacă nu doresc să le vândă. La rândul său, statul ar putea va fi sancţionat. De exemplu, se curăţă o jumătate de metru de pe marginea şoselelor sau de pe terasamentele de cale ferată, iar restul mormanelor de buruieni rămâne acolo. Asemenea practici influenţează negativ culturile agricole şi costurile fermierilor.
Nu se vor pierde aceşti bani?
Sumele colectate se vor duce către bugetele primăriilor, deoarece administraţiile locale trebuie să înveţe să gestioneze asemenea surse de venit, să stea de vorbă cu fermierii, să vadă cum se poate eficientiza producţia. Primarii nu mai trebuie să aştepte fonduri, ci să dezvolte activităţile economice din localită