Pe piata imobiliara tranzactiile s-au lasat asteptate in acest an, cele cateva achizitii importante numarandu-se pe degetele de la o mana, spune Alin Buftea, coordonatorul practicii de real estate in cadrul casei de avocatura DLA Piper. 2011 se anunta a fi insa un an cu mai multe falimente, in principal pentru jucatorii din sectoarele de retail si rezidential.
Wall-Street.ro: Pentru piata imobiliara, 2010 a fost un an linistit din punct de vedere al tranzactiilor. Ce tip de investitori au ramas activi pe acest sector?
Alin Buftea: O buna parte din investitorii care au ramas activi in real estate sunt cei care au intrat pe piata in momentul de boom, au inceput proiecte si, pentru a nu pierde tot, au facut eforturi financiare in alte parti si au adus bani in Romania pentru a salva ce mai putea fi salvat. Ritmul de dezvoltare este insa mult mai incet si sunt decalaje semnificative fata de ceea ce si-au propus si ceea ce au obtinut. Mai sunt si investitori care vor sa intre acum pe piata imobiliara locala. Acestia sunt, de obicei, fonduri speculative cu lichiditati, precum fondurile britanice si cele din zona nordica, cu bugete de 5 pana la 30 milioane de euro. Insa nu sunt sinucigasi si nu vor risca sute de milioane de euro, asa cum se anunta in 2008.
Wall-Street.ro: La ce tip de tranzactii se lucreaza in prezent? Cum va incepe 2011 din acest punct de vedere?
Alin Buftea: Nu mai sunt tranzactii mamut, majoritatea sunt distressed assets. In plus, au inceput sa apara falimentele si cred ca anul viitor, cel putin in ceea ce priveste centrele comerciale, vom asista si alte cazuri intrucat sunt chiriasi care nu mai pot sustine chiriile existente, nici macar chiriile minime. Si pentru proiectele rezidentiale cred ca vom asista la mai multe falimente, insa protectia oferita debitorilor de legea insolventei merita analizata si luata in consi