În urma rezultatelor finale preliminare de la scrutinul legislativ anticipat de duminică, comuniştii vor deţine 42 de mandate de deputat, PLDM - 32, PDM - 15 şi PL - 12. Pentru a putea alege preşedintele, partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană nu le ajung două voturi. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi. Sursa: AGERPRES
Analiştii moldoveni consideră că alianţa pro-europeană are toate şansele să rămână la putere la Chişinău după scrutinul de duminică.
Coaliţia de guvernământ pro-europeană de la Chişinău rămâne prima opţiune pentru o nouă alianţă politică în fruntea ţării în contextul negocierilor postelec torale din Republica Moldova, au subliniat pentru EVZ analiştii moldoveni. "Cel mai probabil, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) se va reface. Nu există altă soluţie. Să vedem însă cu ce preţ", a declarat analistul politic Vitalie Călugăreanu, făcând referire la repartiţia funcţiilor între cele trei formaţiuni din actuala coaliţie care au depăşit pragul electoral necesar intrării în legislativul de la Chişinău.
"Chiar dacă Lupu este curtat de Voronin, el este conştient că orice combinaţie cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) riscă să transforme Partidul Democrat în cadavru politic", a subliniat Călugăreanu, amintind de formaţiunea lui Iurie Roşca, Partidul Popular Creştin Democrat, care în 2005 s-a aliat cu comuniştii şi a plătit scump la alegerile din 2009 când nu a reuşit să intre în parlament.
Votul de aur
Potrivit rezultatelor parţiale disponibile aseară, AIE a obţinut 58 de mandate în noul legislativ de la Chişinău, cu trei sub pragul de 61 necesar impunerii propriului candidat în funcţia de preşedinte. Repartizarea celor patru voturi în baza votului dat de diaspora ar putea aduce însă alianţa la diferenţă de doar un vot de limita amintită.
După n