Fosta candidată la vicepreşedinţia SUA, Sarah Palin, cere "vânarea" lui Julian Assange în acelaşi mod precum cea a lui Osama bin Laden
"Erou" planetar în ochii multora, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, riscă să fie inculpat pentru spionaj în SUA, potrivit unei achete a FBI despre care a aflat The Washington Post.
Assange ar fi ţinta principală a unei "investigaţii penale active" în privinţa dezvăluirilor WikiLeaks, anunţate de procurorul general Eric Holder. Fostul hacker australian trebuie să evite teritoriul american, dar şi ţările de unde ar putea fi extrădat către America.
Câtă vreme la Londra, Paris sau Moscova nu au apărut comentarii legate de conţinutul mesajelor, ci doar condamnări ale unei "divulgări iresponsabile", SUA pot considera că au mână liberă în a-l urmări pe Assange.
Fosta candidată la preşedinţia SUA, Sarah Palin, a cerut, pe pagina ei de Facebook, ca australianul să fie "vânat" tot aşa cum este căutat Osama bin Laden.
În timp ce liderii SUA se mobilizează contra unui nou "inamic public", alte şi alte detalii stânjenitoare pentru diplomaţia americană reies din cele 251.000 de "cabluri" ajunse în posesia a cinci publicaţii.
O astfel de dezvăluire se referă la eforturile făcute pentru a "mitui" statele în a accepta găzduirea unor deţinuţi de la baza navală din Guantanamo. Premierului sloven i s-a promis o întâlnire de 20 de minute cu Barack Obama, Insulelor Maldive li s-a promis ajutor pentru un împrumut de la FMI, iar micul arhipelag Kiribati a primit trei milioane USD.
Cei mai mulţi deţinuţi "repatriabili" proveneau din Yemen, unde Washingtonul nu vrea să-i repatrieze, pentru a nu fi eliberaţi.
Printre soluţiile în privinţa lor înscrise în e-mailuri se numără o propunere saudită de a-i elibera după implantarea unui microcip, care să le permită americanilor să le urmărească toate mişcările, ori