În fiecare an, zăpada se aşterne mai repede la Rânca, în Gorj, decât în alte părţi ale ţării. Tot aici turiştii pot găsi oferte atractive pentru sărbătorile de iarnă.
Stratul de omăt este consistent la Rânca, o staţiune care, în 1995, număra o mână de cabane, dintre care cele mai răsărite erau cea a armatei şi a fabricii de ţigări, "Ciuperca". Din 2003, cine a avut ceva bani s-a apucat de construit cabane, astfel că numărul acestora a ajuns la câteva sute în prezent.
Nici autorităţile nu au stat degeaba. Dacă tot au venit investitorii în turism, edilii au dat undă verde construcţiei unei instalaţii de telescaun, care este aproape gata.
Tot pentru a atrage turiştii, au fost construite şi câteva pârtii de schi, însă acestea sunt numai bune pentru începători sau cei care se descurcă binişor. Pârtiile pentru schiorii cu experienţă urmează să fie amenajate.
Drum de munte, pentru maşini puternice
Cunoscătorii recomandă două rute către Rânca: prin Târgu Jiu sau prin Râmnicu Vâlcea. Oricum, traseul şerpuieşte printre stânci şi ca să ajungă în staţiune, turiştii au nevoie de maşini puternice. În ciuda altitudinii la care se află staţiunea şi a faptului că acolo poţi să te joci cu zăpadă de Paşte, autoutilitarele curăţă la timp şi eficient căile de acces.
Rânca nu este la fel de populară ca alte staţiuni, cum sunt Sinaia, Predeal sau Vatra Dornei. Drept urmare, şi preţurile sunt mai uşor de suportat în vremuri de criză. Proprietarii de cabane închiriază, de obicei, întreaga unitate. Doar în cazul cabanelor foarte mari se oferă şi posibilitatea închirierii unui anumit număr de camere.
Preţuri pe măsura popularităţii
O vilă compusă din două camere cu pat matrimonial, două camere cu câte două paturi de o persoană, o cameră cu patru locuri, living, bucătărie complet utilată, loc pentru grătar