Băncile din România au o reţele teritoriale "îmbibate" de vânzători de credite de consum, iar puţini dintre ei ştiu să citească un bilanţ, ceea ce limitează reorientarea spre finanţarea economiei reale, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Agerpres. Sursa: Octavian Cocoloş
"Rigiditatea băncilor este legată de faptul că în teritoriu, daca le iei şi le zgâlţâi bine nu ştiu câţi dintr-o sucursală ştiu să citească un bilanţ bancar, asta e problema. Iar la Institutul Bancar Român nu vin să pună mâna pe carte, pentru că e greu. Nu au dat bine cu capul de pământ, dar vor veni. Mai devreme sau mai târziu vor veni. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a mai spus Mugur Isărescu.
Potrivit oficialului băncile vor fi interesate de cofinanţarea proiectelor europene pentru că nu au încotro. "Au lichiditate, dar n-au reţea, s-au dezvoltat pe modelul de consum. Toată reţeaua teritorială a băncilor este îmbibată de vânzători de credite de consum (...) Băncile sunt instituţii care nu pot trăi fără a da credite", a mai spus Isărescu.
În repetate rânduri bancherii au ameninţat că dacă unele lucruri nu decurg aşa cum vor ei , precum OUG 50, aceştia se vor orienta către finanaţarea de nişă, IMM-uri sau agricultură. Şi Isărescu a precizat că băncile vor căuta alte nişe şi alte direcţii pe măsură ce vor constata că populaţia care se putea îndatora s-a îndatorat, iar pe acest segment creşterea va fi modestă.