Estimările autorităţilor arată că, peste câţiva ani, electricitatea s-ar putea scumpi şi cu 50%. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dezvoltarea proiectelor de producţie a energiei din surse regenerabile va avea un revers mai puţin plăcut pentru consumatori: scumpirea semnificativă a energiei. Deşi au aprobat încă din 2008 o lege care sprijină investiţiile în energie "verde", autorităţile nu au lămurit public şi problema costurilor pe care consumatorii le vor avea de suportat.
Mai mult, parlamentarii au modificat legea în 2010, mărind valoarea sprijinului pentru unele categorii de resurse. Abia recent au început să apară estimări privind impactul asupra consumatorilor.
Peste pragul suportabilităţii
Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ieri că preţul final al electricităţii la consumatori ar putea creşte cu până la 33 euro pe MWh, în 2017, aşa cum a declarat recent pentru EVZ preşedintele ANRE, Dan Plaveti.
Raportat la preţul actual al energiei la consumatorul final, aceasta ar însemna, practic, o scumpire de circa 25%-30%. "Este foarte mult, consumatorul casnic român are o limită redusă a suportabilităţii. Şi consumatorii industriali vor fi foarte afectaţi", a spus oficialul ANRE.
Centralele vechi, scumpe
Potrivit acestuia, aproximativ 10,5 miliarde de euro ne va costa schema de sprijinire a energiilor din surse regenerabile până în 2020, sumă care va fi suportată de toţi consumatorii. Trebuie adăugate însă şi cheltuielile termocentralelor cu poluarea, care vor exploda din 2013. Aceste centrale vor fi obligate să cumpere certificate de emisii pentru fiecare tonă de CO2 eliberată în atmosferă.
Deocamdată, aproape 40% din producţia de energie se realizează în centrale pe cărbune şi vechi în cea mai mare parte. Dacă niv