"Cablurile" divulgate de WikiLeaks nu vor afecta relaţiile dintre România şi SUA, crede ambasadorul, deşi cel mai intens flux al mesajelor de la Bucureşti la Washington s-a petrecut în preajma alegerilor prezidenţiale din 2009
Impactul devastator asupra diplomaţiei americane - pe care se presupunea că îl va avea dezvăluirea a 251.000 de mesaje diplomatice ("cabluri") de către site-ul WikiLeaks.org - întârzie să apară. Câtă vreme nici Londra, Parisul sau Moscova nu au criticat Washingtonul, cu atât mai probabil era să se întâmple acest lucru la Bucureşti, unde preşedintele român "nu este îngrijorat". Aceasta este opinia ambasadorului american în România, Mark Gitenstein, care l-a însoţit pe Traian Băsescu, marţi, într-o vizită în Afganistan. Diplomatul SUA a confirmat că a discutat cu liderul român subiectul fierbinte al ultimelor zile, dar că e-mailurile publicate nu vor afecta relaţia dintre cele două state. "Noi suntem ca o familie aici (pe teatrul de operaţiuni din Afganistan - n. r.), iar preşedintele şi cu mine am avut o conversaţie despre acest lucru şi nu sunt îngrijorat şi nici el nu cred că este îngrijorat", a spus el.
"Avem o relaţie foarte profundă şi personală nu numai eu şi cu preşedintele, dar şi Statele Unite cu România", a adăugat Gitenstein.
Ambasadorul nu se teme de impactul pe care l-ar putea avea "cablurile" asupra parteneriatului româno-american, "care nu are nimic de-a face cu nişte lucruri de ambasadă; acestea nu vor avea impact", consideră diplomatul. Aceste "lucruri de ambasadă" fuseseră descrise, luni, într-un comunicat al Ambasadei pentru agenţia Mediafax.
Documentele nu sunt o poziţie "oficială" a SUA
Informările pe care le trimit diplomaţii la Washington sunt realizate într-un stil direct şi conţin informaţii în formă brută, care nu sunt întotdeauna luate ca atare atunci când se elaborează politica externă a