Medicul a iniţiat acţiunile de luare a glicemiei şi de informare cu ocazia Zilei Mondiale a diabetului. Marian Burtea face şi gărzi la urgenţe, dar principalele lui preocupări sunt bolnavii de diabet şi obezii. Aceasta şi creează diete pentru pacienţii care suferă de boli de nutriţie.
Marian Burtea este medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice. A făcut Liceul Sanitar la Râmnicu-Vâlcea, apoi a plecat la Facultatea de Medicină din Timişoara. În continuare a făcut rezidenţiatul, doi ani la Timişoara şi trei la Bucureşti. După rezidenţiat, a venit medic la Alexandria. Aici a obţinut un post prin concurs, fiind al doilea specialist în diabet din Teleorman.
Marian Burtea face şi gărzi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Alexandria. Medicul are de obicei cam 10 gărzi pe lună. „Eu am făcut gărzi şi la Timişoara şi la Bucureşti şi nu mi s-a părut extraordinar, eram obişnuit cu gărzile de urgenţă. Fac şi gărzi pe medical, unde e puţin mai lejer, pentru că sunt mai puţini bolnavi cu care intri în contact”, explică Marian Burtea.
Marian Burtea lucrează de şase ani la Spitalul Judeţean din Alexandria, unde este diabetolog şi spune că 80% din timp îl petrece aici. Medicul se ocupă şi de cei care suferă de obezitate. Acesta consideră obezitatea noua tuberculoză. „M-a interesat, în primul rând, copiii cu diabet să fie instruiţi. La copilul cu diabet, în momentul în care el face insulină, de două, trei, patru ori pe zi este foarte greu. Noi, ca medici diabetologi, suntem obligaţi să îi învăţăm, să ştie să folosească stiloul cu insulină. Lucrul ăsta m-a preocupat cel mai mult- copiii cu diabet”, conchide medicul primar. Acesta a reuşit să obţină un spaţiu în spital pentru diabet, pentru că veneau foarte mulţi diabetici la camera de gardă. Astfel, Marian Burtea are singurele zece paturi din judeţ dedicate special bolnavilor d